Invaller Dries Mertens walst over Oranje heen Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Maryan Mahieu   
woensdag, 15 augustus 2012 23:47

Een dag na de winst van Standard in de tweede editie van de Women's BeNe Supercup tegen ADO Den Haag wonnen de Rode Duivels ook de 125ste derby van de lage landen tegen Oranje. Eens te meer was een invaller beslissend.


Terwijl de Nederlandse clubs in de nieuwe Women's BeNeLeague op dinsdag 14 augustus 2012 allemaal met de bus vanuit Heerenveen, Enschede, Zwolle, Velsen, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven naar Mechelen kwamen afgezakt, had Louis van Gaal, de nieuwe bondscoach van Oranje, er niet beter op gevonden om de trip vanuit Nederland naar België woensdag in de voormiddag met het vliegtuig (!) te maken. Echt Onwaarschijnlijk in tijden van crisis en als je weet welk bedrag hiermee door de KNVB ook alweer in het vrouwenvoetbal had kunnen gepompt worden. De prestatie van het team, dat op het EK 2012 in het Oekraïnse Kharkiv roemloos ten onder ging, verantwoordde een dergelijke stap echt niet. Dat Louis van Gaal dan uiteindelijk met hetzelfde eindresultaat (een nederlaag) naar huis ging als zijn voorganger Bert van Marwijk na de vele vluchten tussen Krakau en Kharkiv op het EK, kan je dan ook enkel maar terecht noemen.

Nederland ging met 4-2 onderuit in de derby der lage landen na doelpunten van Christian Benteke (1-0, 20ste minuut), Dries Mertens (2-2, 75ste minuut), Romelu Lukaku (3-2, 77ste minuut) en Jan Vertonghen (4-2, 80ste minuut). De twee goals van Oranje werden telkens op aangeven van Arjen Robben gescoord door Luciano Narsingh (1-1, 53ste minuut) en Klaas-Jan Huntelaar (1-2, 55ste minuut). Er zal veel inkt vloeien over deze wedstrijd maar het was echt wel de invalbeurt van Dries Mertens (de speler van PSV Eindhoven kwam na 66 minuten op het veld ter vervanging van Nacer Chadli) die het verschil maakte in het duel tussen de Rode Duivels en Oranje op woensdagavond 15 augustus 2012 in het Koning Boudewijnstadion. Eerst ontfutselde hij Nigel de Jong de bal om vervolgens enig mooi Jan Stekelenburg te kloppen (2-2), vervolgens reageerde hij alert toen diezelfde Stekelenburg zijn schot losliet en hij de rebound in de voeten van Lukaku speelde waardoor de nieuwe spits van West Bromwich Albion zijn eerste doelpunt voor de Rode Duivels op Belgisch bodem maar voor het intikken had (3-2) en tenslotte nam hij een knappe bal over de breedte van het veld van Kevin De Bruyne (ook Ronald Koeman wist in het verleden dergelijke passes te verzorgen) perfect aan en speelde hij door naar Jan Vertonghen om de eindcijfers op het bord te zetten (4-2). Dries Mertens was enorm geprikkeld omdat hij op de bank begon (keuze van de bondscoach). Zijn antwoord daarop en het uiteindelijke resultaat waren indrukwekkend.

Tenslotte nog deze bedenking. Als Michael van Praag, de voorzitter van de KNVB, van de derby der lage landen opnieuw een traditie wil maken dan pleiten wij ervoor om dat evenzeer te doen met een wedstrijd voor de beide nationale vrouwenteams. Vrouwelijk Oranje en de Rode Duivelinnen hebben in de 21ste eeuw eveneens recht op een jaarlijkse derby en laat die dan maar als opwarmer van de mannen gespeeld worden want dan zit er, in tegenstelling tot dinsdag in Mechelen, toch zeker flink wat volk in het stadion. Iedereen wil ook wel eens voor volle tribunes spelen. Dat werkt naar het schijnt prestatiebevorderend.