Olympisch goud opnieuw voor de Verenigde Staten Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Maryan Mahieu   
donderdag, 09 augustus 2012 23:58

Op donderdag 9 augustus 2012 ging het in Coventry in het Olympisch vrouwenvoetbal om de bronzen medaille terwijl later op de dag op Wembley de strijd voor zilver en goud op het programma stond.


Frankrijk en Canada, de unlucky losers van de halve finales, streden in de vroege namiddag op het veld van Coventry City om de bronzen medaille en alhoewel Frankrijk op basis van de kansen (waarbij ze paal en laat troffen) en het overwicht de wedstrijd verdiende te winnen toch ging de bronzen medaille uiteindelijk naar Canada, dat in de toegevoegde tijd het enige doelpunt van de wedstrijd lukte via Diana Matheson (1-0, 90' + 2' minuut). Ontgoocheling en traantjes bij les Bleues, immense vreugde bij Canada, dat in 2015 het WK Vrouwenvoetbal zal organiseren.

's Avonds was het nieuwe Wembley dan het decor voor de Olympische finale en met maar liefst 80.203 toeschouwers werd er wat het vrouwenvoetbal betreft een nieuw Olympisch record gevestigd. De Verenigde Staten, dit keer volledig in het blauw met korte witte mouwen, namen de beste start want na 8 minuten was het al raak. Na een mooie combinatie via Robin Heath en voorzet van Alex Morgan kopte de aanstormende Carli Lloyd voor Abby Wambach binnen (1-0, 8ste minuut). Japan, tijdens deze Olympische finale in een rood shirt met witte broek en witte kousen, nam daarna de wedstrijd wel in handen maar Hope Solo hield de Amerikaanse netten schoon o.a. toen ze een poging van Yuki Nagasato (Ogimi) tegen de lat devieerde (18de minuut). Japan verdiende ook een strafschop na handspel van Robin Heath maar scheidsrechter Bibiana Steinhaus had niets gezien (27ste minuut) en de VS kwam een derde keer goed weg toen een schot van captain Aya Miyama opnieuw de lat trof (34ste minuut). Onmiddellijk na de rust verdubbelde de Verenigde Staten de voorsprong. Na knap uitverdedigen kwam de bal via Wambach, Morgan en Shannon Boxx bij Carli Lloyd terecht. Zij dreef met de bal op richting vijandig doel, werd niet aangevallen door Mizuho Sakaguchi en Saki Kumagai en haalde vervolgens hard en zuiver met rechts uit. Een fantastisch schot waartegen de Japanse doelvrouw Miho Fukumoto geen verhaal had (2-0, 54ste minuut). De wedstrijd leek beslist maar even over het uur kreeg Japan toch weer hoop. Captain Aya Miyama bediende Shinobu Ohno, die gaf door aan Homare Sawa maar haar poging werd op de lijn gered door Christine Rampone. In de rebound kon Homare Sawa echter naar Yuki Nagasato (Ogimi) doorspelen en de spits van Turbine Potsdam tikte met links de aansluitingstreffer binnen (2-1, 63ste minuut). De Verenigde Staten speelde verder op kracht maar het kreunde onder de druk van Japan en in de 83ste minuut leed Christine Rampone dan onnodig balverlies. De ingevallen Mana Iwabuchi mocht alleen op Hope Solo afgaan maar de Amerikaanse keepster pakte uit met de save van de wedstrijd. Het bleek voldoende om de 2-1 op het bord te houden en de Verenigde Staten voor de derde keer op rij (2004, 2008 en 2012) en voor de vierde keer in totaal (de VS won ook in 1996) de Olympische titel vrouwenvoetbal te bezorgen. Na afloop van de wedstrijd kregen de Verenigde Staten, wereldkampioen Japan en Canada hun gouden, zilveren en bronzen medailles. Frankrijk eindigde net als vorig jaar op het WK op de vierde plaats en les Bleues moesten dus voor het tweede jaar op rij met lege handen naar huis. Het Franse nationale vrouwenteam basketbal zal wel met een medaille huiswaarts keren want zij plaatsten zich op dezelfde dag ten koste van Rusland voor de finale tegen de Verenigde Staten maar dat was wellicht een magere troost voor de speelsters van bondscoach Bruno Bini die vanaf de start van de competitie een plaats bij de top 3 ambieerden.

Uitslagen op donderdag 9 augustus 2012:

Wedstrijd voor de derde plaats (bronzen medaille) in Coventry:
Canada - Frankrijk 1-0 (rust: 0-0)
Doelpunt: 90' + 2' Matheson 1-0.
Toeschouwers: 12.465.

Finale - wedstrijd voor de gouden medaille op Wembley:
Verenigde Staten - Japan 2-1 (rust: 1-0);
Doelpunten: 8' Lloyd 1-0, 54' Lloyd 2-0, 63' Nagasato 2-1.
Toeschouwers: 80.203

Topschutters Olympisch toernooi vrouwenvoetbal:

6 goals:
Sinclair (Canada);

5 goals:
Wambach (Verenigde Staten);

4 goals:
Tancredi (Canada), Lloyd (Verenigde Staten);

3 goals:
Houghton (Groot-Brittannië), Rapinoe (Verenigde Staten), Morgan (Verenigde Staten), Nagasato (Japan);

2 goals
Schelin (Zweden), Marta (Brazilië), Kim (Noord-Korea), Cristiane (Brazilië), Delie (Frankrijk), Thomis (Frankrijk), Fischer (Zweden), Georges (Frankrijk), Renard (Frankrijk).

1 goal
Francielle (Brazilië), Costa (Brazilië), Thiney (Frankrijk), Catala (Frankrijk), Kawasumi (Japan), Myiama (Japan), Modise (Zuid-Afrika), Dahlkvist (Zweden), Hammarström (Zweden), Jakobsson (Zweden), Stoney (Groot-Brittannië), Scott (Groot-Brittannië). Smith (Nieuw-Zeeland), Gregorius (Nieuw-Zeeland), Onguene (Kameroen), Leroux (Verenigde Staten), Ogno (Japan), Filigno (Canada), Sakaguchi (Japan), Le Sommer (Frankrijk), Matheson (Canada).

Owngoal:
Sonkeng (Kameroen voor Nieuw-Zeeland).

Lees meer over Canada - Frankrijk via:
http://www.fifa.com/womensolympic/matches/round=256045/match=300197646/summary.html
en via:
http://www.footofeminin.fr/JO-Cruel-denouement-pour-les-BLEUES_a5259.html

Bekijk de fotoreportage van Eric Baledent via:
http://www.footofeminin.fr/JO-Diaporama-CANADA-FRANCE_a5266.html

Lees meer over Verenigde Staten - Japan via:
http://www.fifa.com/womensolympic/matches/round=256047/match=300197657/index.html
en via:
http://www.footofeminin.fr/JO-Les-ETATS-UNIS-pour-tout-Lloyd-du-monde_a5261.html

Lees nog meer over het Olympisch toernooi vrouwenvoetbal 2012 via:
http://www.fifa.com/womensolympic/news/index.html