Logische winst voor België thuis tegen Bulgarije (met video) Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Maryan Mahieu   
zaterdag, 19 november 2011 23:45

Het Belgische nationale vrouwenteam nam zaterdagnamiddag in Dessel volgens alle logica afstand van Bulgarije.


Voor de laatste keer in het jaar 2011 trokken de Rode Duivelinnen en hun schare trouwe fans richting Dessel voor de EK-kwalificatieinterland tegen Bulgarije. Op papier een makkelijke opdracht maar in voetbal weet je natuurlijk nooit. Bondscoach Ives Serneels moest door de afwezigheid van Tessa Wullaert (gescheurde kruisbanden aan de rechtervoet) eens te meer sleutelen aan zijn basisopstelling en koos er ook voor om in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Noorwegen de opnieuw fitte Sofie Van Houtven in doel te posteren ter vervanging van Kelly Ickmans die nu op de invallersbank plaatsnam. Ter vervanging van de op de wedstrijd aanwezige Tessa Wullaert mocht Anaelle Wiard, de spits van RSC Anderlecht, voor het eerst een wedstrijd bij de Rode Duivelinnen aan de aftrap beginnen. Alle andere speelsters die op woensdag 26 oktober 2011 aan het EK-kwalificatieduel tegen Noorwegen begonnen stonden ook nu weer aan de aftrap. De startopstelling bij deze vierde kwalificatieinterland richting het EK in Zweden 2013 was dus de volgende: Sofie Van Houtven in doel; in de verdediging van rechts naar links Julie Grégoire, captain Heleen Jaques, Maud Coutereels en Lorca Van De Putte; op het middenveld van rechts naar links Lien Mermans, Julie Biesmans, Audrey Demoustier en Davina Philtjens; in de aanval Aline Zeler en Anaelle Wiard.

Onder een stralend herfstzonnetje mocht Bulgarije (in een soortgelijke uitrusting als Dessel Sport) onder leiding van een Slovaaks scheidsrechterstrio en met Sharon Sluyts als vierde ref, Leen Martens als aandachtig toeschouwer in de tribune en voormalig topreferee Alexis Ponnet als UEFA-waarnemer de wedstrijd op gang trappen maar het was België dat al na drie minuten voor de eerste dreiging zorgde. Lien Mermans trapte een vrije trap vanop links richting doel maar Heleen Jaques kwam in botsing met de bezoekende doelvrouw. De toon was echter gezet en even later was het wel raak. Lorca Van De Putte speelde de bal naar Anaelle Wiard. Zij ging Todora Todorova voorbij op de linkerflank, ging dan het strafschopgebied binnen en zette voor richting doel waar Aline Zeler het openingsdoelpunt tegen de netten kon tikken (1-0, 5de minuut). De eerste opdracht in dit soort wedstrijden was gelukt. Een snel doelpunt scoren is immers een goeie basis om op verder te bouwen. En de Rode Duivelinnen gingen op hun elan door met na een kwartier een tweede goal. De uittrap was van Sofie Van Houtven, het doorkoppen van Aline Zeler, de assist van Lien Mermans en het omspelen van de keeper en de afwerking met rechts van Anaelle Wiard (2-0, 15de minuut). Meteen het allereerste doelpunt in het Belgische nationale vrouwenteam van de uit Bosvoorde afkomstige spits. De Belgische drang naar voor bleef aanhouden maar de afwerking volgde niet altijd. Julie Biesmans zag een poging tot schot in hoekschop afwijken, Heleen Jaques kopte over, Lien Mermans trapte een vrije trap op de bezoekende doelvrouw, Audrey Demoustier kopte naast, Aline Zeler schoot na een knappe assist van Mermans nipt naast, Anaelle Wiard raakte niet bij een voorzet vanop links van Davina Philtjens en even later was dat ook het geval voor zowel Aline Zeler, Anaelle Wiard en Davina Philtjens na alweer mooi aangeven van Lien Mermans. Ook Maud Coutereels kopte na een hoekschop van Audrey Demoustier nog naast. En dan kon Bulgarije er even uitkomen en via Nikoleta Voyskova een eerste hoekschop afdwingen die uiteindelijk tot een schot met rechts van captain Silviya Radoyska over het doel van Sofie Van Houven leidde (41ste minuut). Twee minuten later was het dan weer de beurt aan België. Audrey Demoustier bediende de mee opgerukte Julie Grégoire die helemaal op rechts eerst drie Bulgaarse speelsters uitspeelde. Vervolgens draaide de rechtsachter van Standard Fémina naar binnen, zette voor met links waarna Anaelle Wiard na een goeie balcontrole en dito afwerking met rechts het derde Belgische doelpunt onhoudbaar in de hoek kon binnenschuiven (3-0, 43ste minuut). De wedstrijd was dus bij de rust al gespeeld de vraag was alleen nog hoe hoog de score in de tweede helft zou oplopen.

Het werd uiteindelijk een winst met forfaitcijfers na nog twee Belgische doelpunten. Even voor het uur kopte Aline Zeler (die net daarvoor nog tegen een domme gele kaart was opgelopen omdat ze in buitenspel toch naar doel trapte ondanks het fluitsignaal) een perfect genomen hoekschop vanop rechts van Lien Mermans tegen de netten (4-0, 56ste minuut). Twintig minuten voor tijd volgde het vijfde doelpunt door de pas ingevallen Stéphanie Van Gils. Julie Biesmans trapte vanop afstand naar doel, de bal werd afgeweerd door Stanislava Stekova in de voeten van Stéphanie Van Gils en de in vorm zijnde spits van WD Lierse SK kon de bal met haar eerste baltoets met de rechtervoet mooi rechts naast de Bulgaarse doelvrouw in de benedenhoek binnentrappen (5-0, 70ste minuut). Daarna mochten ook de invallers Laurence Marchal (voor Aline Zeler) en Cécile De Gernier (voor de sterk en secuur acterende Julie Biesmans) nog even hun steentje bijdragen aan de 20ste thuisoverwiinning ooit (* zie onder) van het Belgische nationale vrouwenteam in de EK-kwalificatie in een duel dat overigens op precies dezelfde score eindigde als de vorige ontmoeting tussen beide landen eind 1988 in Tienen. Door deze tweede overwinning in vier wedstrijden en de bijhorende 7 op 12 blijft het Belgische nationale vrouwenteam in koers voor een eventuele kwalificatie. De volgende opdracht kondigt zich al snel aan nu woensdag 23 november 2011 in Lovech en ook daar moet er gewonnen worden.

DIGEST:

EK-KWALIFICATIEINTERLAND - GROEP 3 - ARMAND MELISSTADION, DESSEL
België - Bulgarije 5-0 (rust: 3-0)


België: Sofie Van Houtven; Julie Grégoire, Heleen Jaques (captain), Maud Coutereels, Lorca Van De Putte; Lien Mermans, Julie Biesmans (82' Cécile De Gernier), Audrey Demoustier, Davina Philtjens; Aline Zeler (72' Laurence Marchal), Anaelle Wiard (69' Stéphanie Van Gils).
Bondscoach: Ives Serneels.

* Kwamen niet in actie bij België: Kelly Ickmans, Berit Stevens, Marlies Verbruggen, Kristien Elsen.

Bulgarije: Roksana Shahanska; Nikoleta Voyskova, Todora Todorova, Stanislava Tsekova, Petya Petkova; Nina Hristova (65' Krastina Ivanova), Borislava Kireva, Radoslava Slavcheva, Silviya Radoyska (captain), Kristina Petrunova; Lilyana Kostova.
Bondscoach: Valentin Chakarov.

* Kwamen niet in actie bij Bulgarije: Korneliya Naydenova, Veselina Mahlelieva, Velina Koshuleva, Zlatka Gaberova, Denitsa Semkova, Valentina Gospodinova

Doelpunten: 5' Aline Zeler 1-0, 14' Anaelle Wiard (2-0, 43'Anaelle Wiard 3-0, 56' Aline Zeler 4-0, 70' Stéphanie Van Gils 5-0.

Gele kaarten: 53' Aline Zeler (België), 60' Borislava Kireva (Bulgarije), 80' Petya Petkova (Bulgarije).
Rode kaarten: geen.


Scheidsrechter:
Zuzana Kovacova (Slovakije)

Assistent-scheidsrechters: Ivana Leskova en Slavomira Miskova Majkuthova (Slovakije).

Vierde scheidsrechter: Sharon Sluyts (België)

Toeschouwers: 867.

Lees nog meer over België-Bulgarije en groep 3 via:
http://www.vrouwenteam.be/index.php?option=com_content&view=article&id=2740:ek-kwalificatieduels-live&catid=35:nationale-ploeg&Itemid=59

Bekijk de foto's van het duel via:
http://www.vrouwenteam.be/paul.php

Bekijk DE VIDEO met de doelpunten van België - Bulgarije via:
http://vimeo.com/arthe/videos

PS: (*) België speelde zaterdag in Dessel tegen Bulgarije voor de 38ste keer een EK-kwalificatieinterland voor eigen publiek. De 5-0 was de 20ste thuisoverwinning. Daarnaast speelde België thuis 8x gelijk en verloor het 10 keer. Het doelsaldo voor eigen publiek is met 77 doelpunten voor en 50 tegen positief.

Ook nog meegeven dat het oefenduel WD Lierse SK - Telstar, dat normaal gezien om 13 uur had moeten gespeeld worden, afgelast werd aangezien Telstar niet over voldoende speelsters beschikte. Vrijdagavond won Club Brugge Dames thuis met 1-0 het vriendschappelijke duel tegen FC Zwolle dankzij een doelpunt in de eerste helft van Isabelle Plaisier.

Lees meer over dit laatste duel via:
http://www.clubbrugge.be/nl/nieuws/bericht/7749/Dames-winnen-oefenmatch-tegen-FC-Zwolle