Vuurwerk in Helsinki Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Maryan Mahieu   
donderdag, 10 september 2009 22:19

Zevende Europese titel voor Duitsland

In het Olympisch Stadion van Helsinki is Duitsland op donderdag 10 september 2009 voor de vijfde keer op rij en voor de zevende keer in de geschiedenis Europees kampioen geworden in het vrouwenvoetbal. Het Duitse nationale vrouwenteam versloeg in de finale Engeland met maar liefst 2-6.


Meer dan een uur boeiend

De vorige ontmoeting met inzet tussen Engeland en Duitsland op het WK in China eindigde in 2007 op 0-0. Bij sommigen wekte dat de indruk dat het misschien wel een saaie finale kon worden. Niets was minder waar. Vanaf de vrije trap die net naast ging in de 9de minuut getrapt door Fara Williams met de buitenkant van de rechtervoet voelde je dat er iets in de Finse lucht hing. De 15.877 toeschouwers in het Olympisch Stadion van Helsinki kregen meer dan een uur een heel boeiend duel te zien waarbij het Engelse nationale vrouwenteam pas de handdoek wierp toen Inka Grings haar vijfde en zesde doelpunt (de 2-4 met het hoofd na een voorzet van Kerstin Garefrekes en de 2-5 door een schot met links nadat ze eerder Anita Asante en Faye White op het verkeerde been had gezet) van het toernooi scoorde en zo meteen ook de allereerste topschutter van een EK vrouwenvoetbal werd met 6 doelpunten achter haar naam.

Eindelijk Prinz en dan de knal van Behringer

Het was ook Inka Grings die het duel openbrak toen Simone Laudehr haar aanspeelde en ze de bal panklaar legde voor Birgit Prinz om eindelijk een doelpunt in Finland aan te tekenen (0-1. 20ste minuut). Twee minuten later onderschepte Kerstin Garefrekes een slechte uittrap van doelvrouw Rachel Brown. De middenvelder van 1.FFC Frankfurt kopte de bal voor de voeten van Melanie Behringer die met een verwoestende knal met rechts het leer in de winkelhaak schoot (0-2, 22ste minuut). Wedstrijd gespeeld dacht iedereen.

Engeland slaat terug

Maar Engeland, dat snedig en aanvallend speelde, sloeg meteen terug. Kelly Smith dribeelde in het strafschopgebied Annike Krahn, ging ook nog Linda Bresonik voorbij en legde vervolgens terug op Karen Carney die met links maar binnen te tikken had (1-2, 24ste minuut). in de 36ste minuut stonden de bordjes bijna gelijk toen diezelfde Karen Carney een hoekschop op het hoofd van Jill Scott schilderde maar Melanie Behringer stond op de lijn paraat om de gelijkmaker te voorkomen. Na 45 minuten ging Duitsland rusten met een 1-2-voorsprong.

Ook Kulig en Smith aan het kanon

Na amper vijf minuten in de tweede helft noteerden we alweer een doelpunt toen Simone Laudehr na een voorzet van Linda Bresonik de paal trof, de bal nog van de lijn gekeerd werd door een Engelse verdediger en Kim Kulig van dichtbij met links binnenknalde (1-3. 50ste minuut). Maar nog was de Duitse winst niet veilig. Karen Carney speelde even later door het midden Kelly Smith aan die opnieuw Annike Krahn uitschakelt en vervolgens met links mooi in de hoek haar derde doelpunt op dit EK binnentrapte (2-3. 55ste minuut).

Twee goals, een assist en trofeeen voor Grings

En dan was het de beurt aan Inka Grings om de score op te drijven tot 2-5 en in de 76ste minuut ook nog eens Birgit Prinz te bedienen voor de 2-6 (een hard schot met rechts onhoudbaar voor de Engelse doelvrouw Rachel Brown). De topscorer van de Bundesliga en tevens ploeggenote van Femke Maes bij FCR 2001 Duisburg werd na afloop uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd. Ze won daarnaast ook de Gouden Schoen van Adidas als beste schutter van het toernooi en uiteraard de Europese beker uitgereikt door Michel Platini, de voorzitter van de UEFA.